Gevindretning Højre/Venstre gevind

Flest højre gevind

De fleste gevindtyper er højrehåndede, hvilket refererer til retningen, hvor det spiralformede gevind vinkler om akslen på skruen. Oftest løber gevindet med urets retning, modsat links-gevind, der løber modsat urets retning. Man kunne nemt forestille sig, at højregevind er lavet, fordi det er det, vi er vant til, men der er selvfølgelig også en ergonomisk og psykologisk grund til, hvorfor det er højrehåndet. Ergonomisk, fordi de fleste er højrehåndede, og derfor bedre kan anvende højre hånd til f.eks. at tilspænde skruen, og psykologisk set er vant til denne form for tilspændings- og afmonteringsretning.

Hvorfor bruge links-gevind
Det hedder ikke et venstrehåndet gevind – eller links-gevind – fordi det ergonomisk skal være bedre til en venstrehåndet person. Tværtimod er links-gevindretningen lavet med det formål at optimere og bibeholde tilspænding, ofte og primært på roterende dele, f.eks. akslen på en bil. Eksempelvis når akslen drejer modsat gevindretningen på bolten, opnår der en kontraeffekt, hvilket er med til at sikre, at bolten bibeholder den tilspændte styrke bedre. Havde gevindretningen modsat været i samme retning som den roterende del, er der risiko for, at bolten eller skruen over tid nemmere løsner sig.

Links-gevind bruges også som sikkerhedsskruer
Links-bolte og -skruer anvendes f.eks. til tilslutninger, hvor det kan være ”farligt” at løsne en skrue. Det er set før, ved applikationer med gas, at links-skruer bliver brugt som indikator-bolt/skrue, simpelthen for at gøre den eller de personer, der evt. er i gang med at afmontere skruen/bolten, opmærksom på, at denne skrue ikke løsnes som de andre skruer monteret på applikationen. Dette er med til at indikere, at der kan opstå fare ved afmontering af denne.

Links gevind Højre gevind

Mød os også på disse webshops

altikemi.dk
Altirustfri.dk
bolte.dk
nitter.dk
skruer.dk
snittappe.dk